Halmhus: Utradisjonell og miljøvennlig husbygging

Foto:piet@pandabygg.no
Vi tilbyr nå kurs i halmhusbygging. Halmhus bygges av naturlige og lokale ressurser og er kjent for sitt gode inneklima.Totalt er det i Norge bygget over 80 hus av halm og leire.​Mange av disse er boliger og eierne trives og er godt fornøyd med resultatet.

Her er noen bilder fra helgekurset vi arrangerte i januar 2016:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alle bilder er tatt av
Alle bilder er tatt av
vigdis@haugtroe.com
vigdis@haugtroe.com


Godt innemiljø og pustende vegger

- Når man bruker naturmaterialer i ytterveggene som for eksempel halm, får disse puste og man oppnår et helt annet innemiljø enn når man forsegler veggene med en fuktsperre av plast. Halm har god isoleringsevne, og kombinert med puss av leire blir dette et sunt hus som tilfredsstiller både brannforskrifter samt gjeldende byggforskrifter, forklarer rådgiver ved SGK, Arve Lian.

Halmbygg kan best sammenlignes med lafting; begge materialer består av cellulose og nedbrytes ikke uten tilgang på vann. Presses og lagres halmen tørt og beskyttes mot regn er den derfor like holdbar som tre - og da snakker vi om tilnærmet et evig tidsperspektiv.

Innføringskurs i halmhusbygging

Vi tilbyr nå praktisk kurs i halmhusbygging. Deltakerne får en innføring i bakgrunn for byggekulturen og metoden, og de deltar praktisk med konstruksjon og oppbygging av et mindre halmhus. For å beholde veggene diffusjonsåpne blir de pusset med leirmørtel. Det blir også vist andre alternative konstruksjonsmetoder ved bruk av halm samt de egenskaper disse har. Det ble arrangert et helgekurs i januar, og det kan godt hende vi setter opp flere! Les mer om kurset her.